Pür Mama

Maternal Mental Health Care
Wat
Pür Mama
wie
Jenny Rutten
Waar
Maastricht e.o.

Pür Mama, wanneer je niet op die roze wolk zit...

Een zwangerschap, bevalling en de periode erna zijn een enorm onderschatte reis die veel moeders volledig verrast – en niet altijd op een positieve manier. Ik bereid je voor op wat gaat komen, en als het niet gaat zoals je verwachtte, dan ben ik er om je op te vangen. Ik help je je moedergevoel te vinden, ernaar te luisteren en erop te vertrouwen, zodat je niet steeds heen en weer getrokken wordt tussen adviezen en je buikgevoel. Samen met jou kijk ik naar hetgeen jou twijfels, onzekerheid, angst en/of verdriet bezorgt en gaan we samen op zoek naar een manier die bij jou past om er mee om te gaan, zodat je met vertrouwen die moeder kunt zijn die je wil zijn, en alles wat een plekje nodig heeft, een plekje kunt geven. Zodat jij vol vertrouwen keuzes kunt maken over je aanstaande bevalling, kraamtijd, de slaap en voedingen van je kindje, de grenzen die je stelt voor je kind, je gezin en voor jezelf.

Jenny Rutten

“It takes a village to raise a child – let me be your village”

Voorstellen

Mijn naam is Jenny, ik ben 32 jaar en ik woon samen met mijn man, dochtertje (2019), zoontje (2022) en 2 katers in Maastricht. Ik ben afgestudeerd als (neuro)psycholoog (MSc) en op dit moment combineer ik Pür Mama met onderzoek aan de Universiteit Maastricht. In mijn vrije tijd ga ik het liefst sporten (krachttraining en voetbal) en op reis, en vind ik het ook heerlijk om te tuinieren.

In 2019 raakte ik zwanger van ons dochtertje. Ik ging fluitend door de zwangerschap heen en dacht dat ik die bevalling ook wel even zou doen. Ik kwam van een koude kermis thuis. Amy werd uiteindelijk met een keizersnede geboren, en ik begon het moederschap met een 3-0 achterstand. Ik wist dat het pittig zou worden en dat, zoals iedereen zegt ‘mijn hele leven zou veranderen’. Ik heb me echter geen voorstelling ervan kunnen maken hóe mijn leven verandert en dat het zó zwaar zou zijn.

In de tussentijd kreeg ik nog een paar “tegendoelpunten” van het leven, en binnen no-time had ik een postpartum depressie/burn-out. Dit was met afstand de zwaarste tijd van mijn leven. “It takes a village to raise a child”, maar helaas had ik geen village om mij heen. En ik zag om mij heen dat ik absoluut geen uitzondering was. Dat was het moment dat ik bedacht dat ik na mijn herstel andere moeders wilde gaan helpen en ondersteunen. Het moest maar eens afgelopen zijn met het onbesproken laten van het meest natuurlijke wat er is: het moederschap.

Mijn 2e zwangerschap was vooral mentaal wat zwaarder, want wéér landde ik in een depressie (kleine winterdepressie) en had ik nog heel wat werk liggen van de eerste bevalling. Dit werk heb ik kunnen omzetten in de mooiste reis van mijn leven. Ik ben zo gegroeid deze zwangerschap en heb mijn droombevalling kunnen manifesteren. Noah is met 4610 gram geboren, in bad in het ziekenhuis. Onder begeleiding van alleen mijn eigen verloskundige en mijn man. De kraamtijd en de daarop volgende maanden heb ik meer van mijn kleine man kunnen genieten dan ik ooit had durven dromen. Deze ervaring heb ik als zo ’empowering’ ervaren dat ik dit iedere moeder gun, en dus ook dit neem ik mee om (aanstaande) moeders te helpen!

Zodoende begeleid ik niet alleen moeders die niet op een grijze wolk zitten oftewel postpartum niet goed in hun vel zitten, maar ik begeleid ook bij de voorbereiding op de bevalling en de periode erna.

Ervaringen
Blog

Lees het meest recente blog van Jenny Rutten

Blog

Lees het meest recente blog van Jenny Rutten

Huid op huid contact

Na negen maanden in jouw warme buik gezeten te hebben, is het dan zo ver. Je kindje komt ter wereld. Na een intense ervaring komt hij, misschien wel via het warme water van het bevalbad, ineens met lucht in aanraking. Hij voelt aanraking op zijn lijfje en krijgt geluiden te horen zoals hij ze nog nooit gehoord heeft.Om al deze indrukken te verwerken is maar één ding op dat moment belangrijk, namelijk de liefdevolle herkenning van zijn moeder. Daarom is het essentieel dat je baby direct na de geboorte op jouw warme buik wordt gelegd. Je kindje voelt zich alleen veilig en vertrouwd bij jou, hij herkent jouw geur en voelt je warmte. Laat jullie samen lekker toedekken en geniet van dit ongelofelijk bijzonder moment.

Stuur een bericht