Weer aan het werk na je verlof?
Hoe bereid je je hier op voor?
Laat ik voorop stellen dat de perfecte voorbereiding op het weer aan het werk gaan na je verlof, niet bestaat en die ga je dus in deze blog ook niet terugvinden. Wél geloof ik dat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Met deze 3 stappen help ik je graag op weg om dit zo goed en vooral bewust mogelijk te doen. Ik zou zeggen, ga er even voor zitten.
Stap 1: Werk zo vroeg mogelijk aan je mindset:
Huh? Mindset? Waarschijnlijk is dit iets waar je niet direct aan denkt als je na je verlof weer gaat werken. Geloof me, jouw mindset kan jouw start maken of breken. Het is eigenlijk het belangrijkste van alles maar helaas in de praktijk wel een stap die vaak onbewust wordt overgeslagen.
Wat ik vaak zie is dat het moederschap je leven op z’n kop kan zetten aan de buitenkant maar vooral ook in jouw binnenwereld. Het moederschap kan je het gevoel geven dat je anders bent. Het is een transformatie en groot! Het maakt je bijvoorbeeld zachter en op momenten ook wat meer kwetsbaar. Dit kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld wat meer twijfelt, jezelf wegcijfert, je extra wilt bewijzen (hallo ego) of te maken krijgt met schuldgevoelens.
Tijdens de zwangerschap kan zich dit al openbaren.
Negeer deze gedachten dus niet want ze bepalen uiteindelijk ook jouw acties, je keuzes maar vooral hoe sterk je in je schoenen staat voor én na je verlof. Werken aan je mindset betekent niet dat al die stemmetjes als sneeuw voor de zon verdwijnen of dat je na je start meteen weer die sterke krachtige vrouw bent. Het betekent vooral meer grip, en zorgt voor minder handelen vanuit emotie wat resulteert in dat je uiteindelijk veel sterker staat. En geloof me dit heb je nodig. Hoe leuk je baan ook is.
Oke, maar hoe doe je dit dan in praktijk?
Eigenlijk is het heel simpel maar neem er wel even de tijd voor.
Neem je (belemmerende of negatieve) gedachten waar, kijk vervolgens in hoeverre dit echt zo is (kun je het bijv. onderbouwen aan de hand van een feit) en draai het om naar iets positiefs.
Dus bijvoorbeeld:
Jouw gedachte: “ik heb meer te bewijzen omdat ik x maanden met verlof ben geweest”
Is dit waar?
Nee, natuurlijk niet. Het is geen feit maar slechts een gedachte of mening.
Verander deze gedachten/overtuiging naar:
“Mijn verlof is mijn goed recht en ik heb niks extra’s te bewijzen”.
Niet moeiteloos terug aan het werk
In het begin kost het even wat moeite – zie het als het trainen van een spier – maar hoe sneller je hier mee start hoe makkelijker het wordt en je hier dus na je verlof ook baat bij hebt. Je weet veel beter hoe je kunt reageren, je bent beter in staat om keuzes te maken die goed zijn voor jou en je laat je minder beïnvloeden door angsten en onzekerheid (en dit laatste is best handig als je weer aan het werk gaat).
Stap 2: Weet wat je wilt en zorg dat je hierover communiceert
Heb je al weleens nagedacht over hoe jij het moederschap in combinatie met je baan ziet? Zonder beperkingen en zonder hoe anderen dit doen? Als je het ouderschap samen aangaat, nodig je partner dan uit om hetzelfde te doen. Praat over elkaars professionele ontwikkeling, ambities, de toekomst maar ook over jullie rolverdeling en visie op gelijkwaardigheid.
Welke overtuigingen hebben jullie hierover? Op deze manier kun je op gelijkwaardige en authentieke manier onderzoeken hoe je invulling wilt geven aan jullie werkleven en rol als ouder.
Is het thuis duidelijk? Ga vervolgens het gesprek aan met je werkgever – ook je partner. Wacht niet af maar neem zelf de regie, tijdens je zwangerschap al. De kracht van regie nemen is dat je het initiatief neemt en je niet laat overrulen of klein maakt door visies van anderen. Zie het écht als een vorm van leiderschap tonen.
Maak kenbaar welke wensen je hebt. De kunst hierbij is om een juiste balans te vinden in wat jij wilt én wat in de eerste maanden na je verlof haalbaar en mogelijk nodig is qua hulp en ondersteuning (onderschat dit niet). De kunst van het vinden van de juiste balans is zit hem in het feit dat je de impact van de terugkeer niet moet onderschatten maar dat het je goed recht is om het op jouw manier te doen.
Hoe wil jij terug aan het werk na je verlof?
Stap 3: Maak afspraken over HOE jij terugkeert.
Deze afspraken hebben vaak betrekking op o.a. hoe jij je ouderschapsverlof in gaat zetten, tot wanneer je met verlof bent, ga je wel of niet kolven onder werktijd en met welke werkzaamheden start je na je verlof. Zorg dat je ook op de hoogte bent van jouw rechten en plichten (en die van je werkgever). Kijk niet vreemd op wanneer je merkt dat dit het nodige bij je gaat triggeren. Bijvoorbeeld: je schuldig voelen naar thuis omdat je x uren gaat werken of je schuldig voelen naar werk omdat je x uren minder gaat werken. Pak daarom altijd stap 1 erbij als je dit waarneemt.
Geef je zelf vooraf de (mentale) ruimte die je mogelijk achteraf nodig gaat hebben. Koppel dit ook los van je gedrevenheid en eventuele ambities op je werk.
Geef vooraf bijvoorbeeld niet direct commitment om te starten met een heel groot gaaf project wat in de eerste weken veel van je gaat vragen.
Wat daarnaast kan helpen is om te overwegen om de eerste weken langzaam op te bouwen met behulp van je ouderschapsverlof of vakantiedagen.
Ik zeg altijd het is altijd makkelijker om van minder naar meer te gaan, dan andersom!
Vergeet niet om alle gemaakte afspraken vast te leggen (!)
Ik hoop dat deze 3 stappen jouw start een stuk aangenamer maken en jouw wat meer bewust maken van hoe je hier meer grip op kunt krijgen. Laat je even weten of dit helpt?
Kom je er niet uit? Of wil je even sparren? Je bent altijd welkom.
Stuur een mailtje naar anuska@powermoeder.nl
of kijk op mijn pagina via de onderstaande knop.