Hoe ontstaat een zware bevalling?
Een zware bevalling kan verschillende oorzaken hebben, zoals een langdurige bevalling, complicaties tijdens de bevalling, de interactie en communicatie met het zorgend personeel of het ervaren van een miskraam. Een heftige bevalling kan leiden tot fysieke en emotionele uitdagingen voor de moeder. Het herstelproces na een zware bevalling kan langdurig zijn, zowel voor de moeder als de baby. Het is daarom belangrijk dat vrouwen die een zware bevalling hebben gehad, de juiste ondersteuning en zorg krijgen om te herstellen van de bevalling. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat een zware of heftige bevalling voor iedereen persoonlijk is, ook al hebben omstanders niet gemerkt hoe jij het hebt ervaren, of denken anderen dat het allemaal wel mee viel. Jij bepaalt zelf wat een zware bevalling voor jou betekent en hoe je hiermee omgaat.
Rieneke de Kroon van Het Geboorte Event
“Een zware bevalling vraagt om tijd, zorg en steun – geef jezelf de ruimte om te helen.”
Hoe weet je of je een bevallingstrauma hebt?
Na een heftige bevalling kan de fysieke en emotionele impact enorm zijn. Vrouwen die een zware bevalling hebben meegemaakt, kunnen last hebben van een bevallingstrauma. Het is belangrijk om hulp en ondersteuning te zoeken bij het verwerken van deze ervaring. Praten over de bevalling en de emoties die hierbij komen kijken, kan helpen om het trauma te verwerken. Maar hoe weet je nu of je een bevallingstrauma hebt?
Na een zware bevalling kun je last hebben van verschillende symptomen.
- Eén daarvan is een moe en uitgeput gevoel, wat heel begrijpelijk is na het doorstaan van een moeilijke bevalling. Het herstel kan lang duren en het is belangrijk om voldoende rust te nemen.
- Daarnaast kan het ook zijn dat je slecht slaapt na de bevalling, bijvoorbeeld doordat de beelden van je bevalling steeds weer voorbij komen.
- Ben je zwanger van een volgend kindje en wordt de angst voor de bevalling steeds groter? Ook dan kan je te maken hebben met een bevallingstrauma van je eerste bevalling.
- Weet je niet zeker of je wel een volgend kindje wilt, omdat je bang bent dat het weer zo gaat verlopen? Aarzal dan niet om je eerdere bevalling alsnog een plekje te gaan geven.
- Ook kan het zijn dat vrouwen geen roze wolk ervaren na de bevalling, maar juist in een rollercoaster zitten van emoties en gevoelens van overprikkeldheid.
Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en hulp te zoeken indien nodig.
Naast fysieke en emotionele symptomen, kunnen vrouwen na een zware bevalling ook te maken krijgen met hormonale schommelingen. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gevoelens van neerslachtigheid. Het is belangrijk om hierover te praten met een professional en eventueel hulp te zoeken bij het omgaan met deze hormonale veranderingen.
Het is ook goed om te benadrukken dat elke vrouw anders reageert op een bevalling en dat er geen standaardreactie is. Het is normaal om je overweldigd te voelen na een zware bevalling en het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen, zowel fysiek als mentaal. Het is oké om hulp te vragen en om je gevoelens te uiten. Ook al is jouw ervaring voor omstanders niet altijd zichtbaar of wordt het gebagatelliseerd. Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt en dat je luistert naar wat jouw lichaam en geest nodig hebben.
Heftige bevalling verwerken
Het herstelproces na een heftige bevalling kan lang duren. Sommige vrouwen hebben baat bij het delen van hun verhaal met lotgenoten of het volgen van een therapie gericht op het verwerken van een bevaltrauma. Het is ook mogelijk dat er lichamelijke klachten zijn ontstaan door de zware bevalling, zoals bekkenbodemproblemen of littekenweefsel. In dat geval is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen en indien nodig medische hulp te zoeken.
Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen na een heftige bevalling last hebben van angst, depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is daarom van groot belang om de juiste hulp en ondersteuning te krijgen bij het verwerken van een zware bevalling. Door open te zijn over je gevoelens en emoties en professionele hulp te zoeken, kun je werken aan je herstel en weer grip krijgen op je leven na de bevalling. Het is nooit te laat om hulp te zoeken en te werken aan het verwerken van een bevaltrauma.
Hieronder vind je een overzicht van stuk voor stuk lieve vrouwen die voor je klaar staan om je de juiste hulp te bieden bij de verwerking van jouw bevalling. Lees en kies zelf wie het beste past bij jou.
Materna Care
Heb je negatieve ervaringen rondom zwangerschap, geboorte of de kraamtijd? Dit kan je herstel als moeder beïnvloeden. Bij Materna Care kun je via Imaginaire Rescripting en visualisatie negatieve ervaringen verwerken en je stresssysteem tot rust brengen. Dit bevordert psychisch en lichamelijk herstel, zodat je weer in balans komt en verbinding maakt met jezelf. Ook bij verlies of bevalangst sta ik voor je klaar.
Aphra de Kruif | Materna Care, online, regio Amersfoort en Zeeland
Reborn & Carry
Ben je net bevallen en vaak verdrietig, angstig, kun je moeilijk functioneren in het dagelijks leven, of merk je bijvoorbeeld dat je kindje erg onrustig is? Ben je opnieuw zwanger maar erg bang voor de bevalling, of wil je helemaal niet meer zwanger worden en denk je dat dit te maken zou kunnen hebben met de periode rondom de zwangerschap, bevalling of kraamperiode? Dan kan het zijn dat er sprake is van een geboortetrauma.
Ik kan je wellicht helpen, door middel van een korte, wetenschappelijk onderbouwde, bewezen effectieve en vriendelijke therapie.
Oogst - nieuw leven
Ervaar jij lichamelijke, emotionele of psychische klachten sinds je moeder bent? Zowel vlak na de geboorte, maar soms ook nog na jaren daarna? Vaak wordt de link met de zwangerschap, bevalling en nageboortetijd niet gelegd terwijl die er wél is. Met grote gevolgen voor zowel de moeder als voor haar gezin.
De herstelgesprekken die ik met moeders mag voeren zijn super effectief: vrouwen hebben er enorm veel baat bij! Neem gerust volledig vrijblijvend contact op, ik leg je graag uit hoe het werkt.
Praktijk voor Kracht en Vertrouwen
Renate Rotteveel | Praktijk voor Kracht en Vertrouwen, online en regio Den Haag
Ling Tai Acupunctuur
Klachten kunnen gerelateerd zijn aan trauma en/of onverwerkte emoties. Met acupunctuur en mijn kennis over trauma kan ik je helpen om deze onverwerkte emoties en/of trauma’s te verwerken. Ik heb in de praktijk mogen zien hoe daarmee menstruatiecyclussen weer regelmatig worden en zelfs zwangerschappen mogelijk worden.
Ik help je graag om weer te genieten van Vrouw zijn! Ik vind het heerlijk om mensen te mogen helpen om weer gelukkig te worden.
Heb je een vraag?
Stuur een bericht
Wil je ook vermeld worden op deze pagina en ben je werkzaam in de geboortezorg?
Kijk dan op de pagina word partner om meer te lezen over het partnerschap.