Een kindje maakt je leven compleet
Gefeliciteerd! Jullie worden mama en papa. Het krijgen van een kindje is een verrijking van je leven. Toch ervaren veel jonge moeders (en vaders) dit anders. Je kindje gooit immers je oude leven op zijn kop. Het moederschap zit vol nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe uitdagingen. Welke een plekje moeten krijgen tussen al je oude gewoontes en verantwoordelijkheden. Veel nieuwe moeders hebben hierdoor het gevoel dat ze worden geleefd. Laat het moederschap je niet overkomen, maar pak de regie over het moederschap!
Maak een plan
Regelmatig praat ik met zwangere vrouwen over het moederschap. Bijna net zo vaak hoor ik dat vrouwen wel zien wat er komen gaat. ‘Je kunt je toch niet voorbereiden’.
Het is waar dat je pas echt weet hoe het is om moeder te zijn, als je kindje daadwerkelijk geboren is. Dit betekent echter niet dat jij niets kunt doen om je hierop voor te bereiden. Het gaat er immers niet om wat je overkomt, maar hoe jij hiermee omgaat. Maak een plan voor het moederschap waarin jij de belangrijkste uitgangspunten voor jezelf op een rijtje zet. Zo voorkom je dat je kindje je leven overneemt, want jij weet wat je te doen staat.
Gebruik dit plan als leidraad. Het ondersteunt je in een tijd die al vol onzekerheden zit. Loslaten van de controle over je agenda is een van de belangrijkste vaardigheden van een moeder. Dit betekend echter niet dat je alles maar los moet laten. Jouw mamamindset geeft je juist de houvast om wel het gevoel van controle te behouden.
Mamamindset
Voor mij is een gezonde mamamindset een flexibele mindset. Je volgt het ritme van je kindje, maar maakt wel ruimte voor jezelf. Ruimte om te ontspannen en op te laden, ruimte om te werken aan je fitheid voor meer energie en ruimte voor wat jij belangrijk vindt.
Een moeder met een gezonde mamamindset is erop gericht haar kindje te geven wat het nodig heeft, zonder daarbij te vergeten wat haar eigen behoeftes zijn. Ze weet een balans te vinden in de tijd die ze met haar kindje doorbrengt en de tijd die ze voor zichzelf en haar werk heeft. Zo heeft ze voldoende energie om bewuste aandacht voor haar kindje te hebben op het moment dat ze samen zijn. En is ze er even niet dan vertrouwt ze op de zorg van anderen.

“Wist je dat: het voor je kindje niet uitmaakt hoeveel tijd je samen doorbrengt. De kwaliteit van de tijd die je samen bent is veel belangrijker. Je kindje heeft oprechte aandacht en het gevoel van veiligheid nodig om zich goed te voelen. Anderen kunnen hier ook voor zorgen. “
Ruimte voor een bewuste aanpak
De ruimte die je op deze manier voor jezelf creëert zorgt dat jij bewuste aandacht hebt voor je kindje. Je kunt even afstand nemen van de situatie en zien wat er echt gebeurd. Je kunt even uit je reflexmatige reacties komen en bewuster reageren. Jij krijgt de ruimte om te zien wat je kindje echt nodig heeft om zich goed te voelen. Jij krijgt de kans om een bewuste aanpak te kiezen.
Vind jij het nog lastig om bewuste aandacht te hebben voor je gevoel? Volg dan mijn gratis online workshop: In verbinding met jezelf en je kindje
Wij zijn zo geneigd om meteen te willen reageren, om problemen meteen te willen oplossen. Grote kans dat deze oplossingen worden bepaald door je omgeving: wat je ziet, wat anderen denken, wat anderen doen. Het is alleen helemaal niet zeker dat dit ook voor jouw kindje werkt. Hoe fijn is het dan om je reactie uit te stellen, alle indrukken in je op te nemen en later te kunnen beslissen hoe je de situatie aanpakt?
Even een voorbeeld uit mijn coachingspraktijk:
Je neemt je kindje mee naar opa en oma. Die zijn natuurlijk helemaal door het dolle heen en willen je kindje de hele tijd knuffelen. Je kindje lijkt dit leuk te vinden, tot het begint te huilen en van geen stoppen meer weet. Iedere keer als je weer hier terug komt, krijg je een ongemakkelijk gevoel. Wat als je kindje weer zo gaat huilen? Je ziet steeds meer op naar deze uitjes. Je eerste reactie: opa en oma mogen mijn kindje niet meer vasthouden.
Maar is dit haalbaar? Waarschijnlijk niet. En waarschijnlijk is dit ook niet wenselijk voor je kindje. Het is natuurlijk fijn als je kindje een goede band met opa en oma opbouwt.
Wat kun je dan wel doen? Neem in alle rust een stap terug en bekijk dan de situatie. Ik vind het fijn om dit te doen tijdens een wandeling in mijn eentje. Welke oplossingen voelen voor jou goed? Bespreek deze natuurlijk ook met je partner!
Mogelijke aanpakken:
- Beperk de tijd dat je bij opa en oma bent.
- Geef je kindje tussendoor rust door samen te wandelen of door het in een andere kamer te laten slapen of te voeden.
- Start met een rondje vol knuffels van opa en oma, maar neem je kindje daarna bij je op schoot.
Het maakt niet uit wat je aanpak is, als het maar goed voelt voor jou en je kindje!
Meer tips lees je in mijn gratis folder: Laat je kindje je leven compleet maken
