Zwangerschap en zelfzorg
Zwanger zijn begint eigenlijk al dat je bewust zwanger wilt worden. Je probeert rekening te houden met je leefstijl en voedings- en drinkpatroon. Wanneer weet je dat je ECHT zwanger bent? Je voelt allerlei veranderingen in je lijf. Je bent eerder moe, pijnlijke borsten en soms heb je ochtendmisselijkheid. Een schommeling van hormonen vindt plaats in je lichaam en dat voelt je. Is de zwangerschapsurinetest positief dan giert het geluk hormoon, dopamine door je lijf als je dit bevestigd krijgt. Ook voor je zwanger zijn reageert je lichaam op emoties en reacties. Heb je veel drukte en stress, ben je angstig dan komen er ook verschillende hormonen o.a. cortisol, vrij die in je bloedbaan terechtkomen.
Het eerste trimester tijdens je zwangerschap
Het eerste trimester van een zwangerschap beslaat dertien weken. In deze periode ontwikkelt de baby, de placenta en vorming van de navelstreng zich in je buik. Gedurende deze fase ontwikkelt het wezentje zich meer en meer. Zo wordt bijvoorbeeld de basis gelegd voor het zenuwstelsel, darmen, ogen, huid en longen. De placenta is een onmisbaar orgaan als het gaat om een goede ontwikkeling van je baby. Aan de placenta ontwikkelt zich ook de navelstreng. De navelstreng speelt een hele belangrijke rol tijdens de zwangerschap bij de ontwikkeling van de embryo tot baby. Het is een verbinding tussen de placenta en de moeder. Terwijl je baby in de baarmoeder zit is de navelstreng je baby’s enige bron van voeding, bloed en zuurstof. We kunnen dus wel stellen dat de eerste fase van de zwangerschap een cruciale fase betreft. Het gelukshormoon dopamine en het knuffelhormoon oxytocine, maar ook het stresshormoon cortisol die jij in je bloedbaan hebt, komen bij je foetus, die zich ontwikkelt in negen maanden tot baby.
Vind de balans in je zwangerschap
Als je dit zo leest begrijp je dat al vanaf het begin van het zwanger worden en tijdens je zwangerschap je een balans mag gaan zoeken in doen/actie en rust. Wij vinden het in onze westerse cultuur vaak lastig om echt een ontspanningsmoment te zoeken waar je zintuigen minimale prikkelverwerking hebben. We hebben het vaak ook niet in de gaten wanneer we over grenzen heen gaan. Vaak reageren we te laat op de signalen wat ons lichaam aangeeft. Nu ben je zwanger en mag je ook voor je wonder in je buik zorgen.
Iedereen beleeft ontspanning en stress op haar manier. Daarom is dit ook vaak een moeilijk onderwerp om te bespreken maar ook je grenzen durven aangeven. Grenzen aangeven is de grootste vorm van zelfzorg en zelfliefde voor je zelf en je baby. Het is niet egoïstisch! Om helderheid en duidelijkheid voor jezelf te krijgen is het fijn om van jezelf te weten hoe jij op situaties in je werkveld of privé reageert. Heb je daar zicht op, dan kun je daarop anticiperen. Stel ook vragen aan jezelf; waar word ik blij van en wat geeft mij stress? Je kunt ook met je partner en omgeving dit bespreken, want wat jij vindt, kan de ander dit totaal anders ervaren. Schrijf dit voor jezelf op. Stel ZELFZORG regels op. Hoe fijn is het en hoeveel rust geeft je dit als jij zelf en je omgeving jou een seintje geven dat je voor jezelf mag zorgen. Ontspanningsmomenten inbouwen in je dagelijkse leven hoeven niet altijd heel groots te zijn. Vaak hebben kleine veranderingen al een groots effect.
Ik geef graag een ontspanningsoefening; hartcoherentie-zelfliefde moment. Het is effectief om de oefening 5 keer per dag 1 of 2 minuten te doen. Gun jezelf dit pauze-rust moment.
Sluit je ogen. Leg een hand op je hart en met andere hand maak je contact met je buik. Laat je gezicht een zachte glimlach maken. Laat je tong ontspannen in je mond liggen. Adem vier a vijf tellen rustig uit. Adem weer vier of vijf tellen rustig in. Op de uitademhaling laat je los en op de inademing adem je positieve emotie in.