Voeding na bevalling: 6 tips!
De kraamweek kan gezien worden als de start periode van je kindje maar ook van het moeder zijn. Na de geboorte (of het nu een natuurlijke geboorte is of een keizersnede) moet je lichaam zich herstellen en aanpassen naar de nieuwe situatie. Het is dan ook ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze periode maar ook zeker de tijd erna. Voeding en dat begint al bij voeding na bevalling speelt een ontzettend belangrijke rol binnen je herstel. Onderstaand de belangrijkste punten voor je op een rijtje.
6 tips voor voeding na bevalling:
1. Eet regelmatig
Het is belangrijk om regelmatig wat te eten. Je bent herstellende en gebruikt veel energie om bijvoorbeeld borstvoeding te geven en weer terug in balans te komen. Regelmatig en gezond eten zorgt ervoor dat je energieleven op peil blijft en je geen pieken en dalen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Pieken en dalen zorgt er juist voor dat je veel energie verliest en je jezelf soms slap en ellendig kan voelen.
Er komt zoveel op je af tijdens je kraamperiode dat het heel begrijpelijk is dat het je soms moeite kan kosten om de tijd te vinden om te eten of te koken. Wanneer er kraamzorg aanwezig is houden zij ook zeker in de gaten dat je goed en gezond eet. Probeer ook je partner hier zo goed mogelijk in te betrekken. Ondanks dat je partner natuurlijk ook veel op zich af krijgt kunnen ze er wel voor je zijn als geheugensteuntje. Ideaal zou natuurlijk zijn om de avondmaaltijden alvast van tevoren in te plannen. Dan weet je zeker dat je niet misgrijpt en halsoverkop naar de supermarkt moet, of ja je partner dan.
2. Vermijd suikerrijke en vette voeding
Als we het over voeding na bevalling hebben is het heel verleidelijk om net na de bevalling veel lekkere dingen te eten. Je hebt waarschijnlijk 9 maanden lang niet alles kunnen eten wat je graag zou willen en voelt nu weer wat meer de vrijheid om te eten waar je zin in hebt. Toch is het niet verstandig om hier vaak aan toe te geven en veel suikerrijke en vette voeding te nuttigen. Het eten van dit type maaltijden en snacks zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Waardoor je sneller moe kan zijn, last kan krijgen van stemmingswisselingen maar ook het gevoel kan krijgen om nog meer te gaan snacken. Mocht je toch graag willen snacken probeer het dan te bepreken of te kiezen voor gezondere opties.
3. Eet voldoende eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor de groei, reparatie en onderhoudt van het lichaam. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt ongeacht of je herstellende bent van een keizersnede of een natuurlijke bevalling hebt gehad. Je lichaam is na de bevalling in welke situatie dan ook aan het herstellen. De eiwitten die je binnenkrijgt zijn nodig om het opbouwen van nieuw weefsel en de reparatie van beschadigd weefsel uit te voeren.
Ook helpen eiwitten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden (zie eerdere uitleg) en een hongergevoel tegen te gaan. Voldoende eiwitten kan je onder anderen terugvinden in; vlees, gevogelte, eieren, vis, noten, zaden, graanproducten en peulvruchten.
4. Drink voldoende
Natuurlijk hebben we het met voeding na bevalling ook over drinken. Genoeg drinken is eigenlijk altijd belangrijk en een goed idee maar in de kraamperiode zeker minstens zo belangrijk. Het dan voornamelijk van belang dat je voldoende water of andere dranken zonder cafeïne en (te veel) suikers drinkt. Zeker als je borstvoeding geeft, voldoende vocht kan er namelijk voor zorgen dat de melkproductie makkelijker op gang komt, aangezien vocht een van de belangrijke onderdelen is van de borstvoeding.
Het klinkt misschien logisch (zeker bij het geven van borstvoeding) maar vermijd alcohol en cafeïne houdende dranken. Deze dranken bevatten namelijk stoffen die je slaap, en bij het geven van borstvoeding, de slaap van je kindje kunnen verstoren.
Wanneer je last hebt van constipatie of een gevoelige blaas na de bevalling kan het drinken van voldoende water deze symptomen verlichten of het je iets comfortabeler maken.
5. Zorg voor voldoende vezels
Het binnen krijgen van voldoende vezels is goed voor de werking van de darmen en het voorkomen van obstipatie. Obstipatie kan voorkomen tijdens de zwangerschap maar ook zeker na de bevalling. Naar de wc gaan kan pijnlijk zijn of je kan angstig zijn door de wondjes die je hebt opgelopen. Dit is heel normaal. Wanneer je voldoende vezels eet creëer je een soepelere ontlasting waardoor je het makkelijker kwijt kan.
Daarnaast zorgen de vezels er samen met de eiwitten en regelmatig eten voor dat je een stabielere bloedsuikerspiegel houdt.
Goede bronnen van vezels zijn; groenten, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, noten en zaden.
6. Zorg voor voldoende rust
Een lastige maar zeker niet onbelangrijke, zorg voor voldoende rust in de kraamperiode en ook zeker de tijd daarna. Probeer voldoende te slapen en neem bewust soms ook een momentje voor jezelf om te ontspannen. Vaak wordt zeker in de eerste paar weken geadviseerd om te slapen als je kindje ook slaapt. Het is natuurlijk super als dit lukt maar die luxe heeft helaas niet iedereen. Wanneer dit niet lukt probeer dan zo goed mogelijk ruimte te vinden om tot rust te komen. Val vooral niet in de verleiding om huishoudelijke klusjes te doen als je kindje slaapt. Voer deze juist uit als ze wanneer zijn, dan wennen ze aan de geluiden en wordt het op latere leeftijd makkelijker dit ook te doen als ze wakker zijn. Je kindje zit het dan al een hele normale bezigheid en leert er ook gelijk van. Wie weet helpen ze je wel goed mee als ze wat ouder zijn. Ik zeg win win.
Het is normaal dat je dit als lastig ervaart, je kindje moet regelmatig een voeding of moet verzorgd worden. Echter heeft je lichaam wel de rust nodig om goed te kunnen herstellen. Het pakken van rust zorgt er ook voor dat je meer energie overhoudt om te besteden aan je kindje. Daarnaast herstel je sneller wanneer je rust pakt waardoor je er later veel meer profijt van hebt!
Iedere nieuwe moeder (ook zeker als je bevalt van een broertje of zusje word je opnieuw moeder) verdient een goede gezonde start en wil de kraamtijd zo fijn en zorgeloos mogelijk doorkomen. Vergeet ook niet dat je er niet alleen voor staat, vraag vooral om hulp als je vast loopt. Maak gebruik van je netwerk van vrienden en familie, zeker als ze je hulp aanbieden. Hoe moeilijk dit ook kan zijn.
Hopelijk heb je veel gehad aan deze tips over voeding na bevalling.