Met vertrouwen in de moederrol
Moeder worden is een hele nieuwe fase in je leven. De zwangerschap kan al een mooie voorbereidende periode zijn, waarin je kennis maakt met je nieuwe rol. Wanneer de zwangerschap pittig is of het zwanger raken zelf moeilijk is gegaan, dan kan het zomaar zijn dat de periode van zwanger zijn niet echt de voorbereiding op het moederschap geeft. In deze blog lees je hoe jij het vertrouwen in de moederrol kunt laten groeien.
Nieuwe positie
Je krijgt hoe dan ook een andere rol. Je bent niet alleen meer dochter en partner, maar wordt ook moeder. Als je kijkt naar je stamboom, dan komt er een laag bij. Je gaat van een meer ontvangende rol, van de lagen boven jou, naar een gevende rol.
Het is niet altijd zo dat je tot nu in een ontvangende rol hebt kunnen staan. Dat je vooral hebt mogen ontvangen van je ouders en de generaties daarvoor. Het is geen uitzondering dat je meer geeft aan je ouders, dan wat je eigenlijk als kind zou moeten doen.
Voor korte periodes is dit geen probleem, maar het gaat juist om de periodes waarin dit langer zo is en het een patroon wordt. Systemisch gezien kan de energie in jouw familiesysteem dan niet stromen.
Als jij bijvoorbeeld altijd een luisterend oor bent voor je moeder, dan geef je veel aan haar. Je komt in een partnerrol in haar laag te staan. Dat is niet jouw plek als dochter.
Het kan zelfs zo zijn dat je in de laag boven je ouders komt te staan, door voor (een van) hen te zorgen als zijnde een moeder. Als jij je steeds aanpast aan wat je ouders graag willen, om hen maar tegemoet te komen, dan geef je meer dan wat bij jouw rol past. Je geeft hiermee jezelf en je ouders niet de mogelijkheid om in hun eigen positie te gaan staan.
Vertrouwen in de moederrol
De zorgende en gevende rol is je mogelijk niet onbekend. Het vervullen van de werkelijke moederrol naar je eigen kind, kan in zo’n situatie dan een uitdaging zijn. Het betekent dat je nog meer gaat geven en nog steeds niet ontvangt van de lagen boven jou. Jouw balans van geven en ontvangen is dan helemaal verstoord.
Ook kan het daardoor zijn dat je minder kunt geven aan jouw kindje, dan wat je eigenlijk zou willen.
De natuurlijke stroming van energie naar beneden, van de laag van jouw ouders, naar die van jou en dan door naar die van jouw kindje, is verstoord.
Het krijgen van een kindje kan dan ook de impuls geven om het anders te gaan doen. Je merkt dat je in een andere rol moet gaan staan en je bent bezig hoe je jouw moederschap gaat vormgeven.
Je wilt jouw kind misschien anders opvoeden, dan hoe jij zelf bent opgevoed.
Er kunnen natuurlijk ook hele mooie dingen zijn in je eigen opvoeding, die je graag mee wilt nemen.
Je kunt niet meer alle aandacht aan je ouders besteden. Je hebt namelijk veel aandacht aan jezelf en je groeiende kind te geven. En die aandacht voor jezelf moeten we ook zeker niet vergeten.
Vertrouwen in de moederrol
Je hoeft je niet te blijven conformeren aan wat je ouders graag willen. Je mag uit het patroon stappen dat ontstaan is. Het belemmert je in jouw groei als moeder.
Om die moederrol naar je eigen kind volledig te omarmen is het goed om in de periode van je zwangerschap, en het liefste al daarvoor, goed op je eigen plek te gaan staan.
Op jouw kindplek, ‘onder’ je ouders. Op de laag van jouw generatie.
Hiermee geef je jezelf de ruimte om jouw moederrol vorm te geven, zoals dat past bij jou. Het gaan staan op je eigen plek, waarbij je weer mag ontvangen van de lagen boven je, geeft je ook de energie om dat te doen. Het geeft je het vertrouwen om daar zelf keuzes in te mogen maken.
Daarnaast bied je met het gaan staan op jouw plek ook je ouders de gelegenheid om hun rol als opa en oma vorm te gaan geven. Zij kunnen dan ook volledig in hun laag als ouder en grootouder gaan staan.
Een goede manier om erachter te komen welke patronen en onderlinge verhoudingen er spelen in jouw familiesysteem is het doen van een opstelling.
Dit kun je zelf doen met voorwerpen, waarbij je voor ieder gezinslid een voorwerp kiest en deze neerlegt. Het kijken naar de keuze voor een bepaald voorwerp kan je al inzicht bieden in hoe jij die persoon ziet. Daarnaast geven de afstanden tussen de voorwerpen vaak ook een goede indicatie van hoe de onderlinge verhoudingen zijn.
Het kan helpend zijn om dit samen te doen, zodat je door vragen geholpen wordt om de patronen en verbanden te zien.
Het werken met je familiesysteem en het hervinden van jouw positie, kan in iedere fase. Je helpt er niet alleen jezelf, maar ook de generaties boven en onder je mee. Dat is een van de mooie aspecten van systemisch werken.
Wil je meer weten over mijn werk. Ontdek mijn pagina hier.