Ontspanning en hormonen
Aanraking is een basisbehoefte van iedereen.
Na 9 maanden veilig in mama’s buik wordt je kindje geboren en maakt van jou en je partner papa en mama. Jij wil alleen het beste voor je kindje.
Elke baby heeft huid honger, het eerste dat hij/zij voelt is de veilige geborgenheid die ineens weg is.
Je kindje is het liefst dichtbij jou zodat hij/zij jouw warmte kan voelen, jou kan ruiken en net zoals in de buik, jouw ademhaling en hartslag kan horen. Dit zorgt voor een toename van rust en ontspanning in het lijfje van je baby.
Cortisol, het stresshormoon wordt aangemaakt in het lichaam bij stress/overprikkeling. Oxytocine ook wel het knuffelhormoon zorgt voor ontspanning en verlaagt hetcortisol gehalte (hierover later in dit stuk meer informatie)
Is je kindje onrustig?
Heeft je kind veel prikkels te verwerken gehad? Let dan op de volgende punten:
1. licht,
2. geluid en stemmen van anderen,
3. kleuren en vormen
Letten op de signalen van je baby
Het 1e levensjaar is het belangrijk om:
- Zelf te vertragen
vertragen is nodig omdat je kindje lang niet zo snel als wij alle prikkels kan verwerken. Het reactievermogen is trager. Door je aan te passen aan wat je baby kan kun je overprikkeling voorkomen en is het voor beide prettig.
Door te vertragen kun je de signalen die je kindje geeft ook eerder opmerken en inspelen op de behoefte van je kind - Pas je aan, aan de behoeftes van je kind
Je kindje kan zo klein als hij is al goed duidelijk maken wat hij/zij nodig heeft.
Denk aan basisbehoeftes. De basisbehoeftes; honger, slaap, geen behoefte aan contact/ overprikkeling leg ik hier verder uit. - Ben je bewust van de signalen die je kindje geeft
Is je baby moe/ heeft hij/zij geen behoefte aan contact/ prikkels dan draait hij/zij het hoofdje weg.
Druk worden is vaak een teken van vermoeidheid.
Klassieker; wrijven in de oogjes, je kind is moe
Zuigen op vuistjes, knuisjes in de mond stoppen: je baby heeft honger
Uit lichaamstaal van je kind kun je veel lezen.
Het spel van hormonen
Alles is nieuw voor je kindje en elke prikkel, die voor ons normaal is kan voor je baby intens binnenkomen. Veel prikkels geven stress in het lichaam, het lichaam maakt dan het stresshormoon cortisol aan. Is er te veel cortisol in het lichaam aanwezig, dan slaapt je kindje minder of zelfs helemaal niet meer.
Door je kindje te knuffelen maken jullie beide het hormoon oxytocine aan. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Door toename van het hormoon oxytocine zakt het cortisol gehalte weer en wordt je kindje weer rustig en kan weer beter ontspannen en beter slapen.
Het is fijn om je kindje dichtbij je te dragen in een draagdoek/ draagzak. Je kindje hoort dan jouw ademhaling en voelt jouw hartslag. Dit geeft voor je kindje een gerust gevoel. Bij stress of overprikkeling zakt ook hierdoor het cortisol (stresshormoon) en neemt oxytocine toe waardoor de stress in het lichaam zakt en je kindje beter kan ontspannen. Knuffelen en dichtbij zijn werkt echt.
Het 1e levensjaar kun je je kindje echt niet verwennen door hem aandacht te geven. Je kindje heeft jou nodig. Luister vooral naar jouw onderbuikgevoel. Jullie als ouders weten het beste wat jouw kindje nodig heeft en waar jullie samen behoefte aan hebben.
Huid op huid contact
Uit onderzoek blijkt dat huid op huid contact een positief effect heeft op zowel moeder en kind.
Dagelijks huid op huid contact van ongeveer een uur geeft minder depressie bij mama’s, omdat ook bij ouders het cortisol gehalte (stress hormoon) daalt door huid op huid contact. Uit onderzoek blijkt ook dat borstvoeding en de periode waarin borstvoeding wordt gegeven langer is bij huid op huid
contact. Bron: Radboud-UMC- (vakblad Kraamzorg)
Oxytocine is naast het knuffel hormoon namelijk ook belangrijk voor de toeschietreflex en de melkproductie. Het speelt een belangrijke rol bij ouder en kind binding. Het hormoon oxytocine speelt zelfs een rol bij het sluiten van vriendschappen en sociale interactie.
Waarom moeders sneller wakker worden
Oxytocine een bijzonder en belangrijk hormoon.
Het wordt aangemaakt bij positief onderling contact zoals bij aankijken, aanraken en knuffelen. Een hoger oxytocinegehalte in het lichaam zorgt voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid.
Diverse onderzoeken laten zien dat oxytocine samenhangt met de hoeveelheid melk. Dit komt door de stress reducerende werking van oxytocine. Bij vrouwen zorgt oxytocine voor het samentrekken van de
spieren rond de melkproducerende cellen en bevordert daarmee het op gang brengen van de borstvoeding.
Bovendien zorgt het hormoon ervoor dat de binding met het kind groter is waardoor moeders sneller ongerust zijn over de veiligheid hun kindje en gevoeliger zijn voor gehuil van de baby. Daarom worden moeders vaker en sneller wakker van babygehuil dan hun partners.
Bij baby’s zorgt oxytocine dat het meer rust en veiligheid ervaart en daardoor kalmer wordt.
Dit zorgt ervoor dat de baby rustiger kan drinken en beter slaapt.
Nu weet je waarom aanraking, aankijken tijdens de verzorging en knuffelen zo belangrijk zijn zowel voor je baby als voor de ouders.
Aanraking, knuffelen, huid op huid contact en massage is voor jullie beiden heel prettig om stress te verlagen en de band met je kind te versterken.
Geschreven door
Kim van Dooren – Racamy
Kinder Massage Best