Het knuffelhormoon, liefdeshormoon met zo veel positieve effecten
Oxytocine is het liefdeshormoon, ook wel het knuffelhormoon genoemd en misschien wel het belangrijkste hormoon tijdens je bevalling en direct daarna. Het wordt aangemaakt wanneer je intiem bent, tijdens het vrijen, borstvoeding geeft en ook tijdens je bevalling. Het veroorzaakt de samentrekkingen van het spierweefsel van de baarmoeder, ofwel de weeën. Deze samentrekkingen zorgen er weer voor dat de oxytocineproductie verder toeneemt, waardoor de weeën krachtiger worden. Het is dus zichzelf versterkend. Daarbij zorgen de steeds krachtigere weeën ervoor dat het hoofdje van de baby harder tegen de baarmoedermond duwt. Dit leidt vervolgens weer tot nog meer productie van oxytocine. Het is dus van belang dat je lichaam zelf voldoende oxytocine gaat aanmaken in deze positieve spiraal.
Oxytocine en intimiteit tijdens de bevalling
Tijdens de weeën knuffelen met je partner, je laten strelen of masseren, veel zoenen en het stimuleren van je tepels. Dit zijn allemaal manieren om het niveau van dit belangrijke hormoon te verhogen. Zo klinkt het heel klinisch, maar het belangrijkste is natuurlijk dat je jezelf op je gemak voelt met je partner in jouw nabijheid. Dat jullie lief zijn voor elkaar en dat je intimiteit beleeft is eigenlijk heel logisch. Een bevalling is een bijzonder intieme gebeurtenis. Deze zou net zo intiem mogen zijn als het bedrijven van de liefde. Op die manier laat je het hormoon oxytocine vrij door je lijf stromen.
De afgifte van oxytocine stijgt het hardst als het hoofdje aan het dalen is. De oxytocine piek is direct na de geboorte tot ongeveer een uur daarna. Het niveau wordt in stand gehouden door huid op huid contact en het eerste oogcontact tussen moeder en baby, ook wel inprenting genoemd. Ook de baby zit namelijk direct na de geboorte vol met oxytocine, het knuffelhormoon. Dit is van belang voor de hechting tussen moeder en baby. In jouw hersenen zitten receptoren voor dit hormoon die jouw moedergevoelens direct activeren.
Na de bevalling zorgt dit hormoon er ook voor dat je baarmoeder samentrekt om de placenta geboren te laten worden en het speelt een belangrijke rol bij het regelen van de toeschietreflex voor het op gang brengen van de borstvoeding.
Kunstmatige oxytocine
Vaak wordt er door middel van een injectie kunstmatige oxytocine toegediend (bijvoorbeeld Syntocinon). Dit kan zijn om de weeën op gang te brengen, ofwel inleiden. Maar deze injectie wordt ook regelmatig na afloop van de bevalling gegeven om de placenta vlot geboren te laten worden. Het is voor te stellen dat kunstmatige oxytocine door middel van een injectie de natuurlijke aanmaak verstoort. Terwijl deze natuurlijke vorm juist nodig is voor het op gang brengen van de moedermelk en de roze wolk waar je direct na je geboorte op wilt zitten. Het is dus van belang je lichaam zelf zo veel mogelijk van dit hormoon te laten aanmaken en dus eerst je baby je tepel te laten zoeken en zelf aan de borst te laten drinken. Op deze manier maakt je lichaam de natuurlijke oxytocinestoot die ook nodig is om je placenta naar buiten te laten komen.