Frambozenbladthee en vrouwenmantelthee na de bevalling
Maar ook andere kruiden komen in dit blog aan bod.
De natuur zit vol kracht! En daar mogen we als mensen natuurlijk gebruik van maken. De periode rondom de bevalling en de kraamtijd erna is een van de meest bijzondere en intense momenten in het leven van een vrouw. Naast reguliere zorg en ondersteuning kan het gebruik van kruiden en planten bijdragen aan een soepele bevalling en een voorspoedig herstel in de kraamtijd.
We zetten enkele van onze favorieten voor de bevalling en kraamtijd op een rijtje.
FRAMBOZENBLAD THEE
Frambozenblad thee wordt getrokken van gedroogde bladeren van de Frambozenplant (Rubus idaeus). Deze thee is al eeuwenlang onder zwangere vrouwen en kraamvrouwen een veel gedronken thee.
Werking frambozenblad rondom bevalling en kraamtijd
En dat is niet voor niets. De samentrekkende en stimulerende eigenschappen van Frambozenblad versterken de spieren van baarmoeder en bekken. Daarnaast heeft Framboosblad ontspannende en verzachtende eigenschappen die de baarmoeder juist tot rust brengen.
Hierdoor bevordert het drinken van Frambozenblad thee de bevalling en helpt het pijn verzachten. Het geeft effectievere weeën, zorgt ervoor dat de placenta makkelijker los komt en helpt het bloedverlies te beperken. De thee helpt je lichaam herstellen en stimuleert de borstvoeding.
Daarnaast heeft het een bloedzuiverende werking en stimuleert het de spijsvertering. En last but not least, het zit ook nog eens vol vitamines en mineralen zoals vitamine B, C, E, Calcium, IJzer en magnesium. Belangrijk voor moeder en kind!
Maar let op!
Frambozenblad mag je niet gebruiken voor de 34e zwangerschapsweek omdat het de baarmoeder teveel zou kunnen stimuleren en er een kans bestaat op vroeggeboorte. Liever wacht je tot minimaal week 37, dat is ook de grens dat we niet meer spreken van prematuriteit. Heb je al veel voorweeën gehad, een dreigende vroeggeboorte of gebruik je medicatie: overleg dan altijd met je verloskundige of arts.

Â
Hoe gebruik je frambozenblad in zwangerschap en kraamtijd?
Frambozenbladthee wordt getrokken van de gedroogde bladeren van de frambozenplant. Neem hiervoor 1-2 theelepels Frambozenblad op een halve liter water. Laat 5 minuten trekken. Drink 1-3 koppen van deze thee per dag. Zoals bij alle kruidenthee is het verstandig om niet te veel van 1 soort te drinken. Bouw het rustig op tot in je kraambed 3 koppen per dag.
Â
VROUWENMANTEL THEE
Ook Vrouwenmantel is een bekend kruid dat gebruikt kan worden bij ‘vrouwelijke problemen’. Het wordt van oudsher toegepast bij diverse klachten en ongemakken die samenhangen met de vrouwelijke cyclus en de overgang. Zowel het blad, de stengel en de bloemen van de Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) kunnen gebruikt worden.
Werking van Vrouwenmantel
Vrouwenmantel heeft een samentrekkende werking op je baarmoeder. Het vermindert hierdoor overmatige menstruatie, het reguleert de cyclus en verlicht menstruatiepijn. Tevens heeft het een rustgevend effect op het lichaam, werkt het bloedzuiverend, ontstekingsremmend (inwendig en uitwendig) en vocht afdrijvend. Bovendien kan het helpend zijn bij spijsverteringsproblemen en obstipatie.
Waarvoor gebruik je Vrouwenmantel na de bevalling?
Na de bevalling helpt het innemen van Vrouwenmantel om de baarmoeder samen te laten trekken tot haar oorspronkelijke omvang en daarbij het bloedverlies te beperken.
De rustgevende eigenschappen van Vrouwenmantel kunnen bijdragen aan emotioneel welzijn in de kraamtijd.
Let op!
Vrouwenmantel mag absoluut niet gebruikt worden gedurende de zwangerschap vanwege de stimulerende werking op de baarmoeder.

Â
Hoe gebruik je Vrouwenmantel na de bevalling?
Vrouwenmantelthee
Vrouwenmantel kan je na de bevalling gebruiken als Vrouwenmantelthee. Hiervoor laat je twee eetlepels gedroogde Vrouwenmantelkruiden in een halve liter heet water gedurende 5-10 minuten trekken. Drink enkele koppen thee per dag.
Vrouwenmantelcapsules
Ben je geen thee drinker, dan kan je er ook voor kiezen om Vrouwenmantel capsules te nemen.
Â
KAMILLE KRUIDEN
Naast Vrouwenmantelthee en Frambozenbladthee is er nog een heel bekend kruid dat veel gebruikt wordt: Kamille. Kamille (Matricaria Chamomilla of Chamomilla recutita) is een echte alleskunner die heel breed inzetbaar is, ook tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Werking Kamille
Kamille heeft namelijk allerlei eigenschappen die een positief effect op je lichaam hebben. Het werkt rustgevend, verzachtend, ontspannend, ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Kamille bevat veel antioxidanten, vitamines en mineralen.
Doordat Kamille zoveel goede eigenschappen heeft kan voor veel doeleinden gebruikt en op verschillende manieren toegepast worden. Kamille helpt namelijk bij maag- en darmklachten, bij keelpijn, hoest en verkoudheid, menstruatiekrampen, mondinfecties, huidklachten, stress en nervositeit.
Je kan Kamille verwerken als olie, als thee, als aromatherapie, in een stoombadje en neusspray. Ook wordt Kamille gebruikt in haarproducten, zalfjes en lotions vanwege de helende werking op huid en haar.
Waarvoor gebruik je Kamille tijdens zwangerschap en kraamtijd?
In je zwangerschap en kraamtijd kan Kamillethee een helende werking hebben bij bijvoorbeeld slapeloosheid, spanningen, blaasontsteking of brandend maagzuur.
Een zitbadje van kamille kan gebruikt worden bij vaginale infecties of wanneer je last hebt van aambeien.
En ben je pas bevallen, dan kan je kamille gebruiken door je wondgebied ermee te spoelen. Dit bevordert herstel van hechtingen en het perineum.

Â
Hoe gebruik je Kamille kruiden?
Kamillethee
Gedroogde Kamille kruiden kunnen als thee bereid en gedronken worden. 2-3 theelepels overgieten met 150 ml heet water en 10 minuten laten trekken. Kamille thee maak je met hulp van een los kruidenmengsel, maar ook eenvoudig met hulp van Kamille theezakjes.
Kamille Spoeling/zitbadje
Wanneer je een pot thee zet en af laat koelen kan je het gebruiken als spoeling of zitbadje voor je perineumwond, bij vaginale infecties, aambeien of beursheid. Gebruik hiervoor een spoelfles of een zitbadje waar je enkele minuten in gaat zitten.
Kamillekompres of -olie
Kamille kan je ook verwerken als kamille olie in een helend kompres. Een Kamillekompres kan verlichting geven bij buikpijn en andere ongemakken zoals: darmkrampjes van je baby, naweeën en stuwing van borsten.
Je kan je eigen Kamille olie maken door een schoon potje voor driekwart te vullen met gedroogde kamillekruiden waarna je er een olie bij schenkt. De kruiden moeten onder olie staan. Laat dit potje 3 weken op een zonnige plek staan en schud dagelijks. Daarna zeef je de Kamille eruit waarna je je eigen Kamille olie hebt. Een mooie basis voor een Kamillekompres of huidolie.
Â
GOUDSBLOEM / CALENDULA
Goudsbloem (vaak ook aangeduid als Calendula) is een geneeskrachtig kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt bij diverse huidproblemen. De bloemen van Calendula Officinalis hebben namelijk tal van verzorgende, herstellende en kalmerende eigenschappen.
Werking van Goudsbloem
Goudsbloem bevordert de wondgenezing en nieuwe huidgroei. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmeldodend effect. Prettig bij tal van problemen. Zo stimuleert Calendula(thee) de werking van gal en lever, verlicht het maagproblemen als maagzweren, gastritis en reflux. Maar meest bekend is Calendula toch wel vanwege het helende effect op de huid. Het wordt dan ook veel gebruikt bij beurse en gevoelige plekken.
Waarvoor gebruik je Goudsbloem in de kraamtijd?
En juist vanwege dat helend effect op beurse en gevoelige plekken komt Calendula in de kraamtijd erg goed van pas! Gebruik het wanneer je uitgescheurd of geknipt bent bij je bevalling. Maar ook bij aambeien, spataderen en tepelkloven.
En natuurlijk is Calendula heerlijk in verzorgingsproducten voor je baby en voor jezelf.

Â
Hoe gebruik je Calendula in de kraamtijd?
Zalf en spray
Bij je wond en aambeien kan je Calendula als zalf of spray inzetten. Weleda heeft bijvoorbeeld een kant en klare Calendula spray en Calendula zalf die je ook hiervoor kan gebruiken. Kijk wel altijd even op de ingrediëntenlijst van jouw product of er alcohol in het middel zit. Zo ja dan is het aan te raden om de spray of zalf rondom en niet in de wond zelf te sprayen of smeren omdat alcohol even een prikkend gevoel geeft. Het is ook makkelijk om wat op een steriel gaaskompres aan te brengen en dit op de zwelling en de wond leggen.
Spoeling van Calendula bij wond en aambeien
Je kan net als bij Kamille ook van Goudsbloem een spoeling maken (een combinatie van beiden kan ook). Laat daarvoor enkele lepels Calendula bloemen trekken in een halve liter heet water. Laat afkoelen, zeef de bloemen eruit en gebruik als perineum spoeling. (Maak wat extra en drink er een kop Goudsbloem thee van!)
Tepelkloven
Ook bij pijnlijke tepels verzacht en heelt Calendula. Weleda heeft speciaal voor jonge moeders een tepelzalf met onder andere Calendula ontwikkeld. Maar er zijn ook andere Calendula balsems zoals van Petit & Jolie die je kan gebruiken voor je tepelkloven.
Huidverzorging voor jou en je baby
Vanwege de verzorgende en kalmerende werking op de huid vind je Calendula ook vaak terug in de ingrediëntenlijst van (baby) verzorgingsproducten. Weleda heeft er zelfs een hele babylijn met Calendula als belangrijk verzorgend ingrediënt aan gewijd.
Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen. Maak bijvoorbeeld een huid-of massageolie door Calendula bloemen in olie te laten trekken. (Dit kan op dezelfde wijze als hierboven beschreven bij Kamille).
Je kan ook eenvoudig een ontspannend en helend bad maken van Goudsbloemen. Dat kan door ze als een thee of spoeling te laten trekken in heet water, waarna je het gezeefde bloemenwater aan het badwater toevoegt. Zowel voor baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en kraamvrouwen heerlijk voor de huid. Let wel op: als kraamvrouw is het verstandig om zolang je nog bloedverlies hebt niet (lang) in bad te gaan.
Â
WITCH HAZEL WATER
Ondanks dat Witch Hazel geen kruid is wil ik het toch ook hier benoemen vanwege de bijzondere eigenschappen die het heeft ook voor de kraamtijd. Witch Hazel water is afkomstig van de takken, schors en bladeren van de Toverhazelaar struik, ook wel Hamamelis genoemd. Een bijzondere struik die elk jaar in januari in mijn tuin staat te bloeien met z’n gele pluimpjes. De Engelse benaming voor de plant is Witch Hazel.
Deze struik staat al eeuwenlang bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Witch Hazel Water is een hydrolaat van deze struik. Een hydrolaat ontstaat als bijproduct bij de productie van essentiële oliën.
Werking Witch Hazel Water Spray
Witch Hazel bevat antioxidanten die de doorbloeding van de huid stimuleren. Daarnaast heeft het unieke ontstekingsremmende eigenschappen. Witch Hazel is daardoor inzetbaar bij tal van verschillende huidklachten. Witch Hazel is door de unieke samentrekkende werking in staat de huid meer elasticiteit te geven waardoor de huid aanzienlijk jonger oogt. Witch Hazel water is dan ook geschikt bij de dagelijkse huidverzorgingsroutine.
Zo kun je Witch Hazel gebruiken bij het behandelen van bijvoorbeeld rimpels, wallen en ouderdomsvlekjes. Maar ook werkt het heel goed voor de verzorging van puistjes en mee-eters. Het helpt bovendien zwellingen verminderen door dat het bloedvat laat vernauwen.
Werking van Witch Hazel in je kraamtijd
Je kan wel raden welke zwellingen er in de kraamtijd een beetje ondersteuning van deze Toverhazelaar goed kan gebruiken. Je perineum uiteraard. Maar het helpt ook aambeien te laten slinken.

Â
Hoe gebruik je de Witch Hazel spray tijdens je kraamdagen?
Witch Hazel Water is een kant en klaar product en zit meestal in een handige sprayflacon. Je sprayt het rechtstreeks op je perineum of aambei. Voor optimale verkoeling leg je de fles in de koelkast. (Sowieso een goede bewaarplek omdat hydrolaten niet zo lang houdbaar zijn.)
Als je dat prettiger vindt kan je ook enkele malen sprayen op een gaasje en dat tegen je perineum leggen of rechtstreeks op je kraamverband sprayen, waarna je je ondergoed erover aantrekt.
Oh en mocht je gezwollen en vermoeide ogen hebben vanwege slaaptekort… spray een beetje op een wattenschijfje en leg dit een paar minuten op je gesloten ogen! Heerlijk verkoelend en het helpt je wallen slinken.
Â
Tot slot
Kruiden als Frambozenblad, Vrouwenmantel maar ook Kamille, Calendula en Hamamelis bieden natuurlijke ondersteuning tijdens de bevalling en kraamtijd. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van een soepel verloop van de bevalling en het ondersteunen van herstel. Door ze op een verantwoorde manier te gebruiken, kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn op de zorg en aandacht die je in deze bijzondere periode verdient. Ik ben me ervan bewust dat de lijst nog veel langer gemaakt kan worden, maar dit zijn de kruiden die onze favoriet zijn!
Hoewel kruiden en planten een grote hulp kunnen zijn, is het belangrijk om ze op een verantwoorde manier te gebruiken. Raadpleeg bij twijfel altijd een verloskundige of arts voordat je de kruiden gaat gebruiken.
